Οι Μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας . Οι μύκητες συνυπάρχουν μέσα και πάνω στο σώμα σας, μαζί με διάφορα βακτήρια. Όταν ένας μύκητας αρχίζει να υπεραναπτύσεται, δημιουργείται μόλυνση.
Οι Μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστό ή υγρό περιβάλλον και αυτό το είδος του περιβάλλοντος μπορεί να τους αναγκάσει να υπερπολλαπλασιαστούν. Τα δερματόφυτα π.χ., είναι πρωτοπαθή και όχι ευκαιριακά παθογόνα, δηλαδή μπορούν να μολύνουν υγιείς οργανισμούς χωρίς να απαιτούν κάποια βλάβη της ανοσίας τους ή κάποια πύλη εισόδου στο δέρμα όπως είναι ένα τραύμα. Επειδή τρέφονται με την κερατίνη (που αποτελείται από σκληρές πρωτεΐνες που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε θείο) προσβάλλουν δομές του δέρματος που περιέχουν κερατίνη σε μεγάλη ποσότητα, όπως είναι η επιδερμίδα, τα νύχια και οι τρίχες.
Οι μύκητες που υπάρχουν ήδη στο σώμα , είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν λοιμώξεις των νυχιών. Εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον άλλο που έχει μια μυκητιασική λοίμωξη, οι μύκητες μπορεί να έχουν εξαπλωθεί και σε σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι μυκητιασικές λοιμώξεις επηρεάζουν τα νύχια των κάτω άκρων πιο συχνά από ότι τα νύχια των χεριών, γιατί τα δάχτυλα των ποδιών σας συνήθως περιορίζονται στα παπούτσια σας, όπου οι μύκητες βρίσκουν ένα ιδανικό ζεστό και ταυτόχρονα υγρό περιβάλλον, για να αναπτυχθούν .
H oνυχομυκητίαση, είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια. Οι λοιμώξεις αυτές, αναπτύσσονται κυρίως με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να μπορείτε να παρατηρείτε οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφολογία του νυχιού σας και να δράσετε έγκαιρα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φλεγμονή, οίδημα, κιτρίνισμα, πάχυνση ή κατάρρευση των νυχιών. Συνήθως δεν είναι επώδυνα, εκτός εάν η νόσος εξαπλώνεται. Οι μύκητες τείνουν να ευδοκιμούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις:
σε μη φυσιολογικά επίπεδα pH του δέρματος,
σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
σε συνεχής έκθεση σε υγρό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρωμένων παπουτσιών και καλτσών,
σε κακές συνθήκες υγιεινής και στον διαβήτη.
Τα καλά νέα είναι ότι οι μύκητες των νυχιών των κάτω άκρων είναι ιάσιμοι και μπορούν να αντιμετωπιστούν ανέξοδα. Υπάρχουν διάφορες φυσικές θεραπείες που μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη .
Αν σας κάνουν μανικιούρ ή πεντικιούρ , να βεβαιωθείτε πώς το προσωπικό απολυμαίνει τα εργαλεία του συχνά. Εργαλεία, όπως οι σμύριδες και οι νυχοκόπτες, προάγουν την εξάπλωση μυκήτων από άτομο σε άτομο, όταν δεν απολυμαίνονται.
Παρακάτω αναφέρονται οι 10 κορυφαίοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τους μύκητες των νυχιών των ποδιών. Εάν η κατάσταση είναι επώδυνη ή συνεχίζει να εξαπλώνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
10 κορυφαίοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τους μύκητες
1. Μηλόξυδο
Το ξύδι μηλίτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διάδοσης της ονυχομυκητίασης. Ταυτόχρονα, σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες. Αναμίξετε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού. Ενυδατώστε το νύχι σας σε αυτό το διάλυμα καθημερινά για 30 λεπτά και όταν τελειώσετε, στεγνώστε το πολύ καλά. Σε μερικές εβδομάδες, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση.
Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε μια αντιμυκητιακή απολέπιση. Ανακατέψτε χοντροκομμένο αλεύρι, λίγο ρύζι και μερικές κουταλιές της σούπας μηλόξυδο. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα πάνω και γύρω από την πληγείσα περιοχή των νυχιών και τρίψτε απαλά. Κάντε αυτή την διαδικασία μερικές φορές την εβδομάδα. Αυτό θα συμβάλει στο να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να κρατήσετε το δέρμα σας απαλό.
2. Tea Tree Oil
Έχει αντισηπτικές, καθώς και αντιμυκητιακές ιδιότητες που βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης. Αυτό το έλαιο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία άλλων ειδών δερματικών λοιμώξεων. Ανακατέψτε μερικές σταγόνες του tea tree oil σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ή σε λάδι καρύδας. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να εφαρμόσετε το μείγμα στο προσβεβλημένο νύχι. Αφήστε το για 10 λεπτά, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε απαλά το επηρεασμένο νύχι. Επαναλλάβετε την διαδικασία δύο ή τρεις φορές την ημέρα έως ότου μείνετε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.
3. Μαγειρική σόδα
Η σόδα ψησίματος είναι άμεσα διαθέσιμη στις περισσότερες κουζίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει την ονυχομυκητίαση. Συμβάλει επίσης στην εξουδετέρωση της κακοσμίας των ποδιών. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, ένα τέταρτο φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου και μισό φλιτζάνι άλατα Epsom σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακατέψτε τα υλικά καλά, και στη συνέχεια, προσθέστε ένα τέταρτο φλιτζάνι λευκό ξύδι. Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε αυτό το διάλυμα για περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε τα πόδια σας καλά. Η διαδικασία αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα και για αρκετές εβδομάδες.
4. Λευκό ξύδι
Το λευκό ξύδι είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης, διότι καταπολεμά τη λοίμωξη και βοηθά στην αποκατάσταση του pH του δέρματος. Αναμίξετε ένα μέρος λευκό ξύδι με δύο μέρη ζεστό νερό. Βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε αυτό το διάλυμα για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε με άφθονο νερό. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, μέχρι να εξαλειφθεί ο μύκητας. Εάν το δέρμα σας ερεθιστεί, προσθέστε περισσότερο νερό στο διάλυμα και επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε δεύτερη μέρα αντί καθημερινά.
5. Έλαιο ρίγανης
Το έλαιο ρίγανης έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιπαρασιτικές, αντι-ιικές, αναλγητικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ονυχομυκητιάσεις. Ανακατέψτε δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο της ρίγανης σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, εφαρμόστε αυτό το μείγμα στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το για τουλάχιστον 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και στεγνώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας πολύ καλά. Επαναλάβετε μία ή δύο φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες.
6. Σκόρδο.
Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, η οποία επίσης έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία. Αναμίξετε ίσα μέρη έλαιο σκόρδου και λευκού ξυδιού. Εφαρμόστε το μείγμα πάνω και γύρω από το νύχι και καλύψτε το καλά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε έλαιο σκόρδου, μπορείτε να το φτιάξετε ως εξείς. Πάρτε ένα γυάλινο βάζο και λιώστε σκελίδες σκόρδου με ελαιόλαδο σε ίση αναλογία Αφήστε το μείγμα αυτό να ωριμάσει 20 μέρες.
7. Έλαιο λεβάντας.
Το έλαιο λεβάντας έχει πολλές αντιμυκητιιακές και αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν κάθε είδους μόλυνση και να αποτρέψει τυχόν δερματικούς ερεθισμούς. Πάρτε ίσες ποσότητες έλαιο λεβάντα και έλαιο tea tree, αναμίξτε τα και ζεστάνετέ τα ελαφρώς. Με την βοήθεια βαμβακιού εφαρμόστε μικρή ποσότητα του διαλύματος γύρω από το νύχι, δύο με τρεις φορές την μέρα. Συνιστάται η εφαρμογή του διαλύματος πριν τον νυχτερινό ύπνο.
8. Γαρίφαλο και Καμφορά
Εξαιρετικά αντιμυκητησιακά είναι το αιθέριο έλαιο γαρίφαλου και το αιθέριο έλαιο καμφοράς. Ακολουθήστε την κάτωθι σειρά
1) Ζεστό ποδόλουτρο σε μια μικρή λεκανίτσα, να χωρά ένα πόδι περίπου, όπου στο νερό έχουμε προσθέσει 1 κουταλιά σούπας σόδα φαγητού και λίγο μηλόξυδο
2). Μετά στέγνωμα του ποδιού με καθαρή πετσέτα, και λιμάρισμα της πάνω επιφάνειας του νυχιού που έχει μύκητα ώστε να λεπτύνει το νύχι για να απορροφήση καλύτερα τη θεραπεία.
3)Κόψιμο νυχιού όσο γίνεται με απολυμασμένο, με οινόπνευμα, νυχοκόπτη.
4)Στη συνέχεια βάζουμε από μια σταγόνα αιθέριο έλαιο γαρίφαλου και καμφοράς μέσα στο νύχι και μια στην επιφάνεια του νυχιού. Αν είναι καλοκαίρι εκθέτουμε τα πόδια στον ήλιο όσο περισσότερο γίνεται.
9). Αλκαλική Διατροφή
Υπάρχει η πιθανότητα ο ονυχομύκητας να οφείλεται στην Candida.
Όπως και να ‘ χει, όποια κι αν είναι η πιθανή αιτία, η μεταβολή του pH του σώματός σας σε αλκαλικό θα συντελέσει στην αποκατάσταση της ονυχομυκητίασης και κάθε μορφής μυκητίασης στο σώμα αφού οι περισσότεροι μύκητες δεν επιβιώνουν σε αλκαλικό περιβάλλον. Άρα, καταναλώστε πολλά λαχανικά και καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα,γαλακτοκομικά,κρέατα, κόκα κόλα, ζάχαρη και καφέδες.
10) Βιοσυντονισμός
Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα στο βιοσυντονιστικό μηχάνημα του Rife τα οποία σκοτώνουν τους μύκητες και παράλληλα βοηθούν τα όργανα ήπαρ,νεφρά, και λεμφικό σύστημα να αποβάλουν τα τοξικά απόβλητα τα οποία δημιουργούνται κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης.Μπορούμε να επιλέξουμε ή τις γεννήτριες συχνοτήτων με τα ειδικά pads ή την εκκένωση πλάσματος ή τους υπέρηχους της μονάδας central. Κατά την διάρκεια της θεραπείας ο θεραπευόμενος κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα ή σε κρεβάτι αλλά απαραιτήτως μετά την θεραπεία πρέπει να πιει πολύ νερό για να φύγουν τα τοξικά απόβλητα των μυκητών.