Γράφει η Ομοιοπαθητικός Dr Τυλλιανάκη Δήμητρα
Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων. Αυτή η φλεγμονή είναι χρόνια και δεν υποχωρεί μόνη της. Προκαλεί καταστροφή του ιστού των αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία και παραμορφώσεις στις αρθρώσεις. Επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων και τους χαλάει την ποιότητα της ζωής τους. Περιορίζει την εμβέλεια της κίνησης των αρθρώσεων και συνεπώς μπορεί να δυσχεράνει τις κανονικές καθημερινές δουλειές. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να εμφανίζεται συχνότερα μετά από 40 χρόνια και συχνότερα στις γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε νεαρότερους ασθενείς, αλλά παρατηρείται συχνότερα σε ασθενείς που είναι πάνω από 40.
Συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Τα κοινά συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα οφείλονται στη φλεγμονή που προκαλεί στις αρθρώσεις του σώματος. Οι αρθρώσεις είναι πρησμένες, κόκκινες και πονούν. Η ακαμψία γίνεται αισθητή στις αρθρώσεις περισσότερο το πρωί ή μετά από ανάπαυση για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η δυσκαμψία διαρκεί για μερικές ώρες το πρωί η οποία τον δυσκολεύει να κάνει δουλειές ακόμα και να γράψει. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στον χειμώνα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Μπορεί να υπάρχει πυρετός σε ορισμένους ασθενείς που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς προκαλείται η ρευματοειδή αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να προκαλεί μη φυσιολογική ανταπόκριση. Η ανοσία του σώματος έχει ως στόχο να υπερασπιστεί το σώμα από εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι μολυσματικοί όπως τα βακτήρια , ο ιοί ή οποιοδήποτε μικρόβιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αρχίζει να επιτίθεται στο σώμα του, αντί να το υπερασπίζεται. Η ανοσία του σώματος επιτίθεται στις αρθρώσεις και στις αρθρικές μεμβράνες που καλύπτουν τις αρθρώσεις. Σε μια χρονική περίοδο, ο χόνδρος της άρθρωσης καταστρέφεται. Ακόμη και το κόκαλο είναι κατεστραμμένο. Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του σώματος ή να αναλάβουν καθημερινές συνήθεις δραστηριότητες.
Αν και ο ακριβής λόγος είναι ακόμα άγνωστος, έχουν ενοχοποιηθεί οι ακόλουθοι παράγοντες:
- Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
- Το οικογενειακό ιστορικό της ύπαρξης της νόσου αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης
- Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τις πιθανότητες
- Η παχυσαρκία
- Η κακή διατροφή
Θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της RA, όπως συνήθως ονομάζεται, η θεραπεία που δίνεται στην κλασσική ιατρική είναι η χορήγηση στεροειδών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και παυσιπόνων. Αυτό δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου του ασθενούς. Κατά ειρωνικό τρόπο, μερικά από αυτά τα φάρμακα έχουν τις δικές τους ανεπιθύμητες ενέργειες .
Η ομοιοπαθητική προσφέρει μια πολύ καλή επιλογή θεραπείας για άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ομοιοπαθητική δεν στοχεύει στην παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης. Αντίθετα, τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα αποσκοπούν στην πλήρη θεραπεία και εξάλειψη της φλεγμονής των αρθρώσεων. Φυσικά, αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή όπου αναγνωρίζει το σώμα του ως φίλο και όχι ως εχθρό. Πρόκειται για καθαρά φυσική θεραπεία και δεν χρησιμοποιούνται στεροειδή ή συνθετικά φάρμακα.Υπάρχουν δεκάδες ομοιοπαθητικά φάρμακα όμως η επιλογή πρέπει να γίνει απ το θεράπων ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τις ενοχλήσεις του καθενός.