ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΧΗΜΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ
Από τον Γενικό Ιατρό, Μωϋσίδη Δημοσθένη για το ΕΝ ΟΛΩ
Από τα πανάρχαια χρόνια μέσω παρατηρήσεων και πειραματισμών ο ανθρώπινος νούς μυήθηκε στις θεραπευτικές δράσεις των βοτάνων. Οι αρχαίοι λαοί, Σουμέριοι – Βαβυλώνιοι – Αιγύπτιοι – Κινέζοι – Έλληνες και ιδίως οι Ίωνες (Γιουνάν) έγραψαν περί βοτάνων και ιαμάτων έχοντας γνώση περί δηλητηρίων και δόσεων.
Ο Τραπεζούντιος βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης, έπαιρνε μικρές αραιωμένες δόσεις δηλητηρίου για να αποκτήσει ανοσία και να μην χάσει το θρόνο του. ‘Εξ αυτού προήλθε ο όρος Μιθριδατισμός. Ο Παράκελσος το 16ο αιώνα μ.Χ., χρησιμοποίησε πρώτος ορυκτά χημικά αντί βοτάνων, για θεραπείες. Με την εξέλιξη της χημικής βιομηχανίας φθάσαμε σήμερα σε όλο τον δυτικό κόσμο σχεδόν αποκλειστικά, στη χρήση χημικών φαρμάκων.
Τα πλεονεκτήματα των φαρμάκων αυτών είναι πρώτον, ότι παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σε όλες τις εποχές του έτους και δεύτερον, αποφέρουν μεγάλα κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες υπερβαίνουσες προϋπολογισμούς κρατών. Επίσης αποφέρουν φορολογικά έσοδα στις κυβερνήσεις από τη κατανάλωση και από την φορολογία των φαρμακοποιών και των πολιτών.
Μεγάλα μειονεκτήματα είναι οι παρενέργειες με αναφερόμενους θανάτους λόγω της χρήσης αυτών των φαρμάκων. Στον Ιπποκρατικό όρκο αναφέρεται όμως το “οφελείν και μη βλάπτειν”. Το killer cute δηλαδή το “σκότωσε ή θεράπευσε”, είναι ξένο προς το Ιπποκρατικό δόγμα. Βέβαια η προσεκτική χρήση των χημικών σκευασμάτων δεν απαξιώνει όλα τα παραπάνω.
Η επιθυμητή μικρομοριακή δομή των ενώσεων που εμπεριέχονται στα χημικά φάρμακα δεν είναι πάντοτε επιτυχής, αφού η μικρομοριακή δομή δεν αντιγράφεται εύκολα και τα αντίγραφα που προκύπτουν είναι μεγαλομοριακής δομής. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στη μικροκυκλοφορία των αρτηριδίων και των ουροφόρων νεφρικών σωληνίσκων, με αποτέλεσμα την καταστροφή των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια. Σ΄ αυτή την περίπτωση καταλήγουμε σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση των νεφρών, ενώ η αναπηρία σε ποσοστό 100% οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση με υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, η καταστροφή της εγκεφαλικής ουσίας ιδιαίτερα από τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νοητική υστέρηση.
Απεναντίας, η λογική χρήση βοτάνων δεν έχει τόσες παρενέργειες και αλλεργίες. Ακόμη, τα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια ή γλάστρες και το κόστος χρήσης τους είναι ελάχιστο, καθώς στην χώρα μας αποφεύγεται η πληρωμή συναλλάγματος στην ξένη αγορά για την χρήση χημικών σκευασμάτων.
Τα προβλήματα υγείας δεν διορθώνονται μόνο με την χρήση φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να υπάρχει και συνδυασμός κατάλληλου τρόπου ζωής με δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Επίσης, θα συνέβαλε στην αποκατάσταση της υγείας σας η παράλληλη γυμναστική, η ηλιοθεραπεία-αεροθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία, η βάδιση, η κοινωνικότητα, οι εκδρομές και η συμμετοχή σε διαλέξεις. Αντίθετα, να αποφεύγονται οι καταχρήσεις, το ξενύχτι, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο θυμός, η έλλειψη αγάπης και η κοροϊδία, η οποία είναι νοσηρή όχι μόνο για τον προσβαλλόμενο αλλά κυρίως για τον προσβάλλων.
Η ευεξία, δηλαδή η πλήρης σωματική, ψυχική και νοητική υγεία, υφίσταται δια νου υγιούς, δια παιδείας άνωθεν και σοφίας, τα οποία αποτελούν πολύτιμα αγαθά και η αξία τους υπερτερεί κάθε γήινο υλικό πλούτο.
Στην προσπάθεια της ανάλυσης του συγκεκριμένου θέματος, πολλά σχετικά μπορούν να ειπωθούν και να επεκταθούμε εις βάθος. Ευελπιστώ στο μέλλον να καταφέρουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο σ’ αυτό το το μείζον θέμα.