Ορισμός

epipefykitida
Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που επενδύει το πρόσθιο τμήμα του βολβού του ματιού, συνεχίζοντας μέχρι και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων. Οι φλεγμονές του επιπεφυκότα λέγονται επιπεφυκίτιδες και μπορεί να είναι λοιμώδους ή μη λοιμώδους αιτιολογίας.

Ως επιπεφυκίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της διάφανης μεμβράνης (επιπεφυκότα) που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και του ματιού μέχρι τα όρια του κερατοειδούς χιτώνα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αγγειοδιαστολή (κόκκινα μάτια) και το πρήξιμο. Ανάλογα με τη διάρκεια της φλεγμονής, διακρίνεται σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα. Μία χρόνια επιπεφυκίτιδα διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες. Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αγγειοδιαστολή (κόκκινα μάτια) και το πρήξιμο. Ανάλογα με τη διάρκεια της φλεγμονής, διακρίνεται σε χρόνια και οξεία επιπεφυκίτιδα. Μία χρόνια επιπεφυκίτιδα διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες. Πολλές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής (ο διαφανής χιτώνας του ματιού) με αποτέλεσμα να δημιουργείται η λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Τα είδη της επιπεφυκίτιδας είναι τα εξής:

stock-vector-conjunctivitis-types-inflammatory-diseases-of-eyes-442671424

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα

Οι ιογενείς επιπεφυκίτιδες, όπως όλες οι ιώσεις, δεν έχουν μια συγκεκριμένη θεραπεία που καταπολεμά την αιτία. Εξαίρεση αποτελεί ο ιός του έρπητα για τον οποίο υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Οι υπόλοιπες, μη ερπητικές επιπεφυκίτιδες και κερατοεπιπεφυκίτιδες, θα χρειασθεί να κάνουν τον κύκλο τους.

  • Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα

Προκαλείται από βακτήρια όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια. Οι περισσότερες περιπτώσεις μικροβιακής επιπεφυκίτιδας είναι αυτοπεριοριζόμενες.

  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Προκαλείται από αλλεργιογόνα όπως η σκόνη, η γύρη, ή ένα είδος αλλεργιογόνου που πλήττει εκτός των άλλων και  κάποιους χρήστες φακών επαφής. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά αποτελεσματικά με κρύες κομπρέσες.

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αλλά δεν είναι σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Η επιπεφυκίτιδα στα νεογέννητα, όμως, θα πρέπει να αναφερθεί αμέσως στον γιατρό.

Κλινική εικόνα

alergia-mati
-Ερυθρότητα στο λευκό του ματιού ή στο εσωτερικό του βλεφάρου

-Αυξημένη ποσότητα δακρύων

-Κίτρινη βλέννα πάνω από τις βλεφαρίδες, ειδικά μετά τον ύπνο

-Πράσινη ή λευκή βλέννα από το μάτι

-Φαγούρα στα μάτια

-Κάψιμο στα μάτια

-Θολή όραση

-Αυξημένη ευαισθησία στο φως

Θεραπεία

Με Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική βοηθάει στην Αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδος .Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά για τα οποία θα αποφασίσει ο  ομοιοπαθητικός σας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω το ομοιοπαθητικό  Euphrasia officinalis %ce%b5%cf%85%cf%86%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1 που παράγεται από το φυτό ευφράζια η φαρμακευτική.Χορηγείται  ως ομοιοπαθητικό φάρμακο στην επιπεφυκίτιδα με αίσθηση άμμου στα μάτια συνεχής όξινη (καυστική) δακρύρροια με έντονη και μη-καυστική ρινική καταρροή με  κρυολογήματα και βήχα

 

 

 

Με φυτικά μέσα

 

1. Tulsi

tulsi

Το tulsi είναι γνωστό και ως ιερός βασιλικός. Έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες που προστατεύουν τα μάτια από την περιβαλλοντική ζημία και τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμάει τις ιικές, βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις .

Οδηγίες:

Μουλιάστε τα φύλλα tulsi σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το νερό για να πλύνετε την περιοχή των ματιών με καθαρά χέρια ή με κομπρέσες.
2. Πράσινο Τσάι

%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%b9

Τα βιοφλαβονοειδή που υπάρχουν στο πράσινο τσάι, όπως το matcha πράσινο τσάι, ανακουφίζουν από τον ερεθισμό και τη φλεγμονή που προκαλείται από την επιπεφυκίτιδα, ενώ καταπολεμούν τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

Οδηγίες:

Βυθίστε το πράσινο τσάι σε χλιαρό νερό και τοποθετήστε το στο μολυσμένο οφθαλμό ή εφαρμόστε κομπρέσες έως ότου υποχωρήσει η φλεγμονή.
3. Gel Αλόης

Sliced of aloe vera leaf
Sliced of aloe vera leaf

Συστατικά της αλόης όπως η αλοΐνη έχουν αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την επούλωση.

Οδηγίες:

Μόλις παρατηρήσετε τα σημάδια της επιπεφυκίτιδας, τοποθετήστε το ζελέ της αλόης γύρω από το μάτι και το βλέφαρο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο Pharmaceutical Biology διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε ανθρώπινα κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εκχυλίσματα αλόης είναι αποτελεσματικά και χρησιμοποιήθηκαν σε οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία της φλεγμονής και άλλων παθήσεων της εξωτερικής στιβάδας του οφθαλμού.
4. Κουρκουμάς

%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba

Ο κουρκουμάς περιέχει θεραπευτικές ενώσεις, και μειώνει τη φλεγμονή. Επίσης, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και αν χρησιμοποιηθεί τοπικά μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας.

Οδηγίες:

Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκουμά σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, βουτήξτε σε μια καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε το επίθεμα πάνω στον οφθαλμό.
5. Φυτικό έλαιο Neem

%ce%bf%ce%b9%ce%bb-%ce%bd%ce%b5%ce%bc%ce%bc

Οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του συγκεκριμένου ελαίου συμβάλουν στην ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος.

Οδηγίες:

Το βράδυ πριν ξαπλώσετε, τοποθετήστε το έλαιο γύρω από το μάτι και το βλέφαρο που πάσχει.
6. Κολλοειδής άργυρος

%ce%b1%cf%81%ce%b3

Ένα από τα πολλά οφέλη του κολλοειδή άργυρου, είναι η άμεση δράση του ενάντια στην λοίμωξη του οφθαλμού. Όταν εφαρμόζεται στο μολυσμένο μάτι, τα μικροσκοπικά ασημένια κολλοειδή προσελκύουν ηλεκτρομαγνητικά τα μολυσμένα κύτταρα και τα εξαλείφουν. Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά που είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες βακτηρίων, ο κολλοειδής άργυρος είναι αποτελεσματικός ανεξάρτητα από την αιτία της λοίμωξης.

Πρόληψη επιπεφυκίτιδας

  • Η επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, έτσι είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση στο άλλο μάτι ή σε κάποιο άλλο άτομο.
  • Θα πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά το σκούπισμα των ματιών σας.
  • Επειδή το πιο κοινό σύμπτωμα της επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα, επικρατεί η λανθασμένη τάση να κρατάτε τα δάχτυλά σας γύρω απ’ το μάτι.
  • Τις πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για το σκούπισμα του νοσούντος ματιού, φροντίζουμε να τις βάζουμε κατευθείαν στο πλυντήριο.
  • Μην φοράτε φακούς επαφής, ώσπου να θεραπευτεί η λοίμωξη των ματιών σας. Μετά το πέρας της θεραπείας χρησιμοποιήστε νέους φακούς επαφής.
  • Μην μοιράζεστε πινέλα μακιγιάζ και να πετάτε τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης, να χρησιμοποιείτε διαφορετική κομπρέσα για κάθε μάτι.

Προσοχή.

Αν επιμείνει παρά τις προσπάθειες με φυσικούς τρόπους να συμβουλευτήτε τον συμβατικό ιατρό σας (αυτό ισχύει για όλες τις παθήσεις)

Βιβλιογραφία

http://www.earthclinic.com/cures/viral_conjunctivitis.html

http://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/vision/pink-eye/

http://www.draxe.com/conjunctivitis_natural_treatment/

Recommended Posts