Ζούμε σε έναν τοξικό κόσμο όπου η καθημερινή έκθεση σε επικίνδυνους ρύπους , επηρεάζει την υγεία μας. Πολλές διαταραχές προέρχονται από τα πρωταρχικά στάδια της ζωής μας. Για παράδειγμα, όταν οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν μολυσμένο νερό και τρόφιμα, η τοξικότητα επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εμβρύου. Μια πρόσφατη ανάλυση κυβερνητικών στατιστικών, από ερευνητές της βρετανικής φιλανθρωπικής κοινότητας “Τα παιδιά με καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου”, διαπίστωσε ότι το ποσοστό καρκίνου στους νέους έχει αυξηθεί κατά 40% σε 16 χρόνια. Ο Δρ Denis Henshaw, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bristol, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε τους καρκίνους, όπως η παιδική λευχαιμία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο» Επί δεκαετίες ανεύθυνες βιομηχανίες απορρίπτουν χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα στο περιβάλλοντα οποία εισέρχονται στα αποθέματα πόσιμου νερού. Επιπλέον, η απορρόφηση από το έδαφος των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, των λιπασμάτων, καθώς και των φαρμακευτικών αποβλήτων από νοσοκομεία και εταιρείες φαρμάκων συνέβαλαν σε εκατοντάδες τοξικών ρύπων που μολύνουν συνεχώς την παροχή πόσιμου νερού. Μια συνεχιζόμενη έρευνα του Associated Press, που ερευνούσε τα φαρμακευτικά προϊόντα στο πόσιμο νερό, ανίχνευσε 46 διαφορετικά φάρμακα στην παροχή πόσιμου νερού στις ΗΠΑ. Αυτό επηρεάζει περισσότερα από 41 εκατομμύρια άτομα τα οποία καταναλώνουν πόσιμο νερό μολυσμένο με μικρές ποσότητες φαρμακευτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των αντισπασμωδικών, των σταθεροποιητών της διάθεσης, των ορμονών του φύλου, των αντιηλιακών καθώς και πολλών άλλων φαρμακευτικών προϊόντων. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση τοξικών ρύπων, όπως τα παραπροϊόντα χλωρίου, χλωραμίνης, το φθόριο και το μόλυβδο. Τα παραπροϊόντα χλωρίου, όπως τα THM, καταγράφονται ως καρκινογόνα της ομάδας Β του καρκίνου από την EPA. Επιπλέον, οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν αναφέρει συσχετισμούς μεταξύ THM και καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του κόλου, αποβολής, γενετικών ανωμαλιών και χαμηλού βάρους γέννησης.
Το Flint Michigan ήταν η κορυφή του παγόβουνου που επικέντρωσε την προσοχή στο μόλυβδο ο οποίος απαντάται συνήθως στο πόσιμο νερό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα των Πόρων, αυξημένα επίπεδα μολύβδου εντοπίστηκαν σε πάνω από 5.000 συστήματα νερού, που επηρεάζουν 18 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Πάνω από 3,9 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους πίνουν νερό που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου (πάνω από 15 μέρη ανά δισεκατομμύριο ,το ποσό αυτό παραβιάζει το ομοσπονδιακό κανόνα αναφοράς).
Ο μόλυβδος είναι μια νευροτοξίνη και εκατομμύρια παιδιά πίνουν νερό που περιέχει μόλυβδο εδώ και χρόνια. Η χρόνια πρόσληψη μολύβδου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, αυξημένη αρτηριακή πίεση , μείωση των επιπέδων γονιμότητας και έχει προσδιοριστεί ως πιθανός παράγοντας που προκαλεί καρκίνο.
Δυστυχώς, όταν ανοίγετε τη βρύση σας, το νερό που πίνετε δεν είναι καθαρό, είναι ένα μίγμα τοξικών ρύπων. Συνδυάζοντας όλα τα τοξικά απόβλητα που μολύνουν τις πηγές πόσιμου νερού και τα χημικά που προστίθενται στα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του χλωρίου και του φθορίου το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι το νερό της βρύσης να χαρακτηριστεί ως μια «τοξική σούπα».
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η κατανάλωση της “τοξικής σούπας” είναι να βασιστείτε σε καλά φίλτρα και να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών πως να ελαττώσουν την κατανάλωση χημικών τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην οικιακή και προσωπική καθαριότητα.Έτσι μόνο θα σώσουμε τον πλανήτη και τον εαυτό μας!
Βιβλιογραφία
- Childrens Cancer and Leukemia Group, July 9, 2016 “Is Modern Life Really Killing Our Children”.
- Associated Press Investigation: Pharmaceuticals Found in Drinking Water. March 10, 2008
- USEPA National Primary Drinking Water Regulations: Stage 2 Disinfectants and Disinfection
- of Environmental Conservation, Nefoundland Canada, web site.
- National Resource Defense Council, June 28, 2016. “What’s in Your Water”, Erik D. Olson
- S. Dept. Health and Human Services (2007) Toxicological profile for lead.